Deim Seminar
Title
Construint coneixement steam: imants I electrons, l’electromagnetisme
Conferenciant
Jordi Achon i Massana i Jordi Regalés i Barta
Professor/a organitzador/a
Dolors Puigjaner Riba i Carles Barberà
Institution
CESIRE Aulatec
Date
07-02-2019 17:00
Summary
En aquesta xerrada es presenta una proposta didàctica STEAM, que vol facilitar a l’alumnat la construcció cognitiva dels coneixements d’ l’electricitat i magnetisme que permeten entendre el funcionament dels ginys de la nostra civilització com la generació, transport i utilització de l’energia elèctrica a la llar, als espais públics, a la indústria, al comerç i al transport.
La proposta es caracteritza per l’aprenentatge actiu mitjançant la construcció de dispositius per a l’experimentació, integra elements de la cultura maker i la impressió 3D. També emula, en part, el procés històric de la recerca experimental que van seguir científics i enginyers, com Oërsted i Faraday. Es concreta en diversos projectes per realitzar en el context de l’aula de tecnologia i del laboratori de ciències (amb les activitats d’exploració dels imants, construcció d’electroimants i de motors, descoberta del principi electromagnètic, construcció d’un generador elèctric i d’un aerogenerador).
Aquests projectes integren coneixements de disseny, impressió 3D, física, geometria, materials, circuits elèctrics i magnètics i altres, als que es poden afegir la història i el context dels invents relacionats.
Tot plegat constitueix un entorn d’aprenentatge competencial d’ample espectre de coneixements. Es treballa cooperativament emprant pluges d’idees, s’estimula la curiositat, la formulació de preguntes i d’hipòtesis, el plantejament i la resolució de problemes per assaig-error l’avaluació de les solucions i l’explotació didàctica del conflicte cognitiu. Aquestes activitats són eines metodològiques imprescindibles per garantir un aprenentatge profund i competent en el marc de l’àmbit STEAM.
Durant la xerrada es comentaran i s’exemplificaran conceptes de psicologia cognitiva (com la teoria de les ments autònoma, executiva i reflexiva) que són necessaris per interpretar i comprendre com es realitza la construcció mental d’aquests coneixements, conceptes que fan possible la imprescindible empatia cognitiva docent per guiar els aprenentatges de l’alumnat.
Place
Aula 111
Language
Català